امیرالمومنین همیشه زنده است
- شناسه خبر: 12894
- تاریخ و زمان ارسال: ۲۵ دی ۱۴۰۳ ساعت ۱۰:۵۱
- بازدید : 236
- نویسنده: بوتیا نیوز
حجت الاسلام اسدی امام جمعه شهداد در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی «بوتیانیوز»؛ ضمن تبریک ولادت حضرت علی(علیه السلام) و روز پدر به سوالاتی پاسخ داد:
به نظر شما، چه ویژگیهای بارز امام علی (ع) باید به عنوان الگو در زندگی ما مورد توجه قرار گیرد؟
هفت ویژگی خاص امیرالمومنین از زبان پیامبر عظیمالشأن اسلام (ص) فرموده شده، اولین مطلب حسن خلق امیرالمومنین است تا آنجایی که دشمنان حضرت نتوانستند بر امیرالمومنین خوردهای بگیرند و یا عیبی را برای حضرت اشاره بکنند، به نحوی که اصحاب امیرالمومنین در این مورد گفتند که “امیرالمومنین یکی از ما بود و در میان ما میزیست، نرم خو و بسیار متواضع و آسان گیر بود، با این وجود ما در برابر او مانند اسیری بودیم که دستهایش بسته و بر بالای سرش شمشیری گرفته بودند و از هیبت او هراس داشتیم” اینقدر حسن خلق بالایی داشته است.
دومین مطلب گذشت امیرالمومنین است، در بردباری و گذشت علی بن ابیطالب (علیه السلام) از همه مردمان گوی سبقت را ربوده بود که در جنگهای حضرت، در اخلاقیات حضرت این را به وضوح میتوانیم ببینیم.
مورد سوم سخاوت و بخشندگی امیرالمومنین است. امیرالمومنین بخشندهتر از ابرهای پرباران بهاری بود، که به نحوی که معاویه بن ابی سفیان، سرسختترین دشمن حضرت گفته است که “اگر علی انباری پر از زر و اتاقی انباشته از کاه میداشت، پیش از آن که کاه را ببخشد زر را میبخشید” این یک ویژگی بسیار عجیبی است از امیرالمومنین.
مورد دیگر که میتوان اشاره داشت، عدالت محوری امیرالمومنین که ویژگی خاص ایشان است. اولین شخصیتی است که ایمان آورد و به دین اسلام گروید، وفادارترین شخص به عهد خداست، در همه حال و همه جا امر خدا را مهمترین امر میدانستند، در قضاوت در حکومتداری بصیرت و عدالت ویژه داشت، به درد مردم مظلوم رسیدگی میکرد، بین هیچکس فرق و تفاوتی نمیگذاشتند، اینها ویژگیهایی است که طبعاً میتواند در زندگی ما به عنوان الگو مورد توجه قرار گیرد.
امام علی (ع) با توجه به آموزههایش، چگونه میتواند به ما در حل مشکلات روزمره زندگی کمک کند؟
امیرالمومنین همیشه زنده است و الگوپذیری از ایشان هم همیشه ممکن است، مردی که در شبهای کوفه مهربان و افتاده به خانه فقرا میرود و به آنها کمک میدهد، در روزهای نبرد با دشمن هم به میدان جهاد میرود و سرسختترین جنگجویان مثل عمر بن عبدوود رو به درک واصل کند بیتردید یک چنین شخصیت بزرگی میتواند الگوی انسان در طول تاریخ باشد.
حال ما چگونه میتوانیم امام علی (علیه السلام) را برای خودمان الگو قرار دهیم، باید گفت حرف امیرالمومنین علی (علیه السلام) هیچوقت کهنه نمیشود و از بین نمیرود اگر هزار سال هم بگذرد، حرف امام تازه و قابل پذیرش هست.
خداوند متعال در قرآن کریم میفرمایند “قل ان کنتم تحبون الله فتبعونی یحببکم الله و یغفر لکم ذنوبکم” میفرماید اگر خدا را دوست دارید از من تبعیت کنید این دستوری است که قرآن به پیغمبر میدهد و میفرماید این را به مسلمانان بگو، شاید اگر این آیه را جلوی چشممان بگذاریم و هر روز به آن نگاه بکنیم بسیاری از مسائل برای ما روشن میشود اگر ادعای دوستی داریم باید تبعیت محض هم داشته باشیم وگرنه دوستی در حد ادعا باقی میماند.
این مسئله هم بسیار مهم هست که در مرحله اول شناخت نسبت به امام و در مرحله دوم شناخت نسبت به خود، باعث میشود که انسان عملکرد خوبی داشته باشد، امیرالمومنین نه فقط در عرصه زندگی شخصی و عمومی بلکه در عدالت ورزی و شیوه حکومتداری هم خاص بودند که همانطوری که رهبر معظم انقلاب در سخنرانی های متعدد خودشان اشاره میفرمایند به این مطلب که “اسلام برای سعادت بشریت مدیریتی از نوع مدیریت امیرالمومنین علی علیه السلام را لازم میداند”
ما هنوز امیرالمومنین علی علیه السلام را نشناختهایم، هرچقدر هم که بگوییم و بنویسیم باز از وجود با عظمت ایشان که رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را شیفته خود کرده بود؛ غافل هستیم. هر برگ و هر سطر از زندگی امیرالمومنین مکتبی است برای آموختن و راه و رسمی است برای زندگی کردن.
در روایتی آمده یک مرد یهودی در بیرون شهر امیرالمومنین را میبیند و با هم همراه شدند تا به یک دوراهی رسیدند که باید جدا میشدند، یهودی دید که او دارد همراهش میآید، تعجب کرد امیرالمومنین فرمودند اینکه همراهت میآیم حسن همراهی است، بدرقهاش کرد، یهودی بعدها در جستجوی دوست بیابانی اش به شهر میرود تازه فهمید امیرالمومنین علی علیه السلام کیست. مسلمان شد به حُسن اخلاق امیرالمومنین علی علیه السلام مسلمان شد.
چرا جشن ولادت امام علی (ع) باید در جامعه ما برگزار شود و این جشن چه تأثیری بر تقویت ایمان و همبستگی اجتماعی دارد؟
اگر ما در سنوات قبل نگاه کنیم، جشن میلاد امیرالمومنین علی علیه السلام در خارج از مرزهای جمهوری اسلامی ایران در کشورهای دیگر مثل ترکمنستان، هند، آذربایجان، ترکیه، نخجوان، استرالیا، سنگال، شانگهای، پاکستان، تایلند، روسیه اینها یک سلسله کشورهایی از قارههای گوناگون از مذاهب گوناگون هستند،طبعاً این جشن میلاد و نقش دین در بهبود روابط اجتماعی میتواند بسیار اثرگذار باشد، همچنان که دین مبین اسلام انسان را موجودی اجتماعی میداند و رابطه انسانها را با یکدیگر امری گریز ناپذیر میداند.
میفرماید “و رفعنا بعضهم فوق بعض درجات و یتخذ بعضهم بعضا سخریا” که دین با پایهریزی جامعه ای مبتنی بر ارزشهای انسانی و معنوی نقش محوری و اساسی در ترسیم ساختارهای اجتماعی دارد، جنبههای اجتماعی احکام عبادی و معاملاتی اسلام و تقدم حق جامعه بر فرد، مصلحت عمومی بر مصالح فردی، تشویق به ایثار تعاون و همکاری، توجه به اموال عمومی مثل زکات خمس، غنائم، جنگی خراج، جزیه قصاص و خیلی از مسائل دیگر، امنیت اجتماعی بر توجه دین اسلام نسبت به جامعه دلالت دارد که جامعه مطلوب خواهان اوست.
بنابراین این جشنها، این میلادها در پایهریزی و شکلگیری به جهت دهی اجتماعی در یک جامعه دینی که محور روابط اجتماعی بر اساس آرمان و اهداف ترسیم میشود، برای جامعه تاثیری محوری و اساسی دارد، بنابراین مذهب ادیان الهی و این ولادتها و شهادتها و مراسماتی که برگزار میشود ویژه مراسم ولادت امیرالمومنین علی علیه السلام و ایام اعتکاف کارکردهای بسیار متعدد و سازندهای در حوزه فردی و اجتماعی دارد و ان شالله امیدواریم که خداوند متعال به همه ما توفیق ایمان و اخلاق را عنایت بفرماید.