چرا سواد رسانهای برای والدین اهمیت دارد؟
- شناسه خبر: 5654
- تاریخ و زمان ارسال: ۹ مرداد ۱۴۰۲ ساعت ۰۶:۴۵
- بازدید : 225
- نویسنده: بوتیا نیوز
به گزارش سرویس فرهنگی بوتیا نیوز روش های تربیتی والدین تاثیر قابل توجهی بر رشد کودکان دارند علاوه بر این، همین روش ها به دلایل مختلف تاثیر بسزایی در نوع استفاده کودکان از اینترنت دارد.از آنجاییکه اینترنت، محیط جدیدی است که والدین تجربه استفاده از آن را در دوره نوجوانی خود ندارند لذا عدم دقت در نوع کاربری فرزندان ممکن است آسیب های جبران ناپذیری در آنان ایجاد کند. این مقاله در خصوص اهمیت سواد رسانه ای در ارائه روش های مفید استفاده از اینترنت و تاثیر آنها در نحوه کاربرد اینترنت توسط فرزندان می باشد. سواد رسانه ای به عنوان توانایی دسترسی، تجزیه و تحلیل و ارزیابی محتوای رسانه ای تعریف شده است. والدین باید استقلال و فرصت های یادگیری رسانه های الکترونیکی را برای فرزندان خود فراهم کنند و در عین حال از فرزندان خود در برابر مضرات اینترنت محافظت کنند
از ویژگیهای زندگی در عصر دیجیتال، این است که بچهها از سنین کم با گوشی تلفن همراه آشنا و با بازیهای رایانهای و موبایلی سرگرم میشوند. ناآشنایی از خطرات فضای مجازی، مشکلاتی را برای کودکان به همراه دارد، بنابراین والدین باید ضمن افزایش سواد دیجیتالی و رسانهای خود، این مفاهیم را به فرزندانشان آموزش دهند و فعالیت آنها را در فضای مجازی مدیریت کنند.
در محیط رسانه ای و غوغای عظیم اطلاعاتی زندگی امروز، نگرانی از آسیب رسانی رسانه ها و آسیب پذیری کودکان و دنبال کردن راهی برای کاهش اثرات مخرب رسانه ها همواره مورد توجه بوده است. کودکان ۵ تا ۱۰ ساله بیشترین استفاده کنندگان تلویزیون و آسیب پذیرترین گروه هستند. بنابراین والدین و کودکان شان نیازمند سواد رسانه ای هستند تا بتوانند سبک زندگی و ارزش های القا شده در هر پیام را شناسایی کنند. اما باید گفت والدین بیشترین تاثیر را بر زندگی کودکان شان دارند و سواد رسانه ای والدین توانایی دسترسی به پیام را برای کودکان فراهم می کند.
بنابراین توجه به سواد رسانه ای والدین و هویت اجتماعی می تواند نقش مهمی در مصرف رسانه ای نوجوانان داشته باشد. شیوع بیماری کرونا ضرورت بازنگری دربسیاری ازاطلاعات، دانشها، مهارتها و ظرفیتها را گوشزد کرد که از جمله آنها می توان به سواد رسانهای درحوزه آموزش و پرورش اشاره کرد.
دراین شرایط کرونایی فضای مجازی ظرفیت مناسب را برای ادامه فعالیت ها به خصوص فرآیند آموزش به دانش آموزان و دانشجویان و تشکیل کلاس های درس را درفضای مجازی بوجود آورد و ثابت کرد باید به سواد رسانه ای اهمیت داده شود.
درزمان حاضر شبکههای اجتماعی مجازی مخرب روح و روان فرزندان شده و تاثیر منفی برجای می گذارد و زمان زیادی از زندگی دانش آموزان دراین شبکهها سپری می شود.
غفلت والدین از ارتقای سواد رسانهای زمینهساز بروز آسیب
اگر چه آموزش به روش مجازی دارای فواید بسیار است، اما عدم توانایی والدین در مدیریت، کنترل و نظارت بر رفتار فرزند و همچنین غفلت از ارتقای سواد رسانه ای خود و فرزندشان میتواند باعث به وجود آمدن چالشها و آسیبهای خانوادگی، تحصیلی و یا فردی در دوران آموزش مجازی شود.
ورود به آموزش مجازی برای تداوم فرآیند تعلیم و تربیت از همان ابتدا با مخالفت برخی خانوادهها روبهرو شد، چرا که به دلیل سطح پایین شناخت دانشآموزان و والدین نسبت به سواد رسانهای این تغییر رویه به مثابه یک شوک در عرصه تعلیم و تربیت کشور بود و سبب افزایش نگرانی و عدم تمایل والدینی شد که فرزندانشان تا قبل از شیوع کرونا و غیرحضوری شدن آموزش مدارس، با وجود تمکن مالی حق استفاده از گوشی همراه را نداشتند.
مهمترین چالشها و آسیبهای خانوادگی ناشی از حضور مستمر دانش آموزان در خانه، کم مهارتی و یا بی مهارتی والدین در مسائل مرتبط با فرآیند یاددهی و یادگیری به خصوص در دوره ابتدایی، ناتوانی در حل مشکلات عاطفی و رفتاری دانش آموزان ناشی از شرایط قرنطینه خانگی، سبک فرزندپروری نامناسب، کاهش و یا نبود نظارت مادران شاغل، افزایش خشونتهای خانگی ناشی از کاهش تعاملات اجتماعی و فشار روانی حاکم، نبود سواد رسانه ای والدین، نبود قوانین و برنامه، جهت استفاده دانشآموز از فضای مجازی، کمال گرایی و دخالت برخی والدین در امور آموزش آنلاین است.
به گفته روانشناسان کودک و نوجوان کسب مهارتهای فرزندپروری در عصر دیجیتال، ارتقای سواد رسانه ای و آشنایی با فضای مجازی مورد استفاده فرزند، مدیریت و نظارت بر استفاده فرزندان از فضای مجازی، ثبات خانه و خانواده، همکاری والدین بر مشارکت و حضور فرزندان از آموزشهای مجازی، تلاش در جهت تأمین امنیت روحی روانی و ایجاد یک فضای یادگیری امن از مهمترین راهکارها و توصیههای پیشگیرانه در این زمینه است که باید مورد توجه والدین قرار گیرد.
باید بدانیم که فرزندان اگر کار یا رفتاری انجام میدهند، همان کار یا رفتاری است که والدینشان در گذشته به شکل دیگر انجام دادهاند. پس خوب رفتار کردن و آگاه بودن والدین، مهمترین علت برای فرزندان آگاه و هوشمند است.
در پایان می توان گفت سواد رسانه ای والدین و مؤلفه های آن نقش مهمی در انگیزه پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارد و می تواند منجر به بهبود انگیزه پیشرفت تحصیلی دانش آموزان شود.
فروغ مسلم زاده //